Eierstokkanker beter te behandelen met nieuwe methode

Door een nieuwe behandelmethode kan de overlevingskans van vrouwen met een bepaald stadium van eierstokkanker met 10 procent worden verbeterd. ,,Dat is echt een grote verbetering bij deze vorm van kanker”, stellen de onderzoekers.

De nieuwe behandelmethode is ontwikkeld door onderzoekers van het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis en vijf andere Nederlandse ziekenhuizen. Bij de nieuwe methode wordt de buik gespoeld met verwarmde chemotherapie. Het gaat om vrouwen die eierstokkanker in stadium III hebben, waarbij de kanker verspreid is in de buikholte maar nog niet daarbuiten.

Tot nu toe wordt die kankervariant vooral bestreden met een uitgebreide operatie in combinatie met chemotherapie per infuus. In de zes ziekenhuizen is de afgelopen tien jaar getest of de nieuwe methode tot een beter resultaat leidt. Nu blijkt dat vrouwen die de zogenoemde HIPEC-behandeling hebben gehad na vijf jaar tien procent meer kans maken om in leven te zijn dan de vrouwen die de behandeling niet hebben gehad.

Grote verbetering
In Nederland krijgen per jaar ongeveer 1200 vrouwen de diagnose eierstokkanker. In ongeveer driekwart van de gevallen is de ziekte dan al in de buik verspreid. Het is een lastig te bestrijden vorm van kanker: na vijf jaar is ongeveer een derde van de vrouwen nog in leven.

Lees hier het volledige artikel.