Eigen risico naar 400 euro: rekening wéér bij chronisch zieken

De partijen van het nieuwe bezuinigingsakkoord willen het eigen risico verhogen van 220 naar 400 euro. Met dit plan is de CG-Raad niet gelukkig. Het is een korte termijn oplossing die de rekening voor de oplopende zorgkosten opnieuw eenzijdig neerlegt bij mensen die afhankelijk zijn van zorg. De koopkracht van deze mensen is de afgelopen vier jaar al onevenredig achteruitgegaan. De CG-Raad pleit voor het fundamenteel aanpakken van de oorzaken van kostenstijging in de zorg. En voor een inkomensafhankelijk maximum aan eigen betalingen.

De CG-Raad maakt zich zorgen over de kostenstijgingen in de zorg. En op de effecten die dat heeft op de betaalbaarheid van zorg: mensen betalen steeds hogere premies, het pakket wordt kleiner en de eigen betalingen blijven stijgen.

Korte termijn
De CG-Raad vindt dat de trend van de stijgende kosten omgebogen moet worden. Het voorstel om het eigen risico te verhogen is niet gelukkig: het is een maatregel die met name op de korte termijn effect heeft, maar die de problemen van de kostenstijging en de druk op de betaalbaarheid niet oplost.

Betalingsproblemen
Verhoging van het eigen risico legt de rekening voor de oplopende zorgkosten opnieuw eenzijdig neer bij mensen die afhankelijk zijn van zorg. Dit terwijl uit onderzoek van het NIBUD blijkt dat chronisch zieken door een stapeling van maatregelen de laatste vier jaar al meer in koopkracht hebben ingeleverd dan mensen zonder chronische gezondheidsproblemen. Bovendien ontvangen wij steeds vaker signalen dat mensen in betalingsproblemen komen of afzien van aanvullende verzekeringen die voor hen wel noodzakelijk zijn.

Oorzaken
De CG-Raad vindt dat het ministerie van VWS zich moet richten op de oorzaken van de kostenstijgingen. Sturen op resultaatgerichte zorg en het tegengaan van ondoelmatigheden kan veel winst opleveren. Onderzoeken van onder andere Plexus en Nyfer tonen aan dat door de huidige inrichting van het stelsel de kosten blijven groeien. Zorgverleners en ziekenhuizen hebben er bijvoorbeeld baat bij om zoveel mogelijk productie te draaien. (‘Eenzijdige productieprikkels stuwen zorgkosten op’).

De CG-Raad vindt het belangrijk dat op korte termijn in gezondheidsregio’s beter wordt gestuurd op de vraag en dat de ziekenhuiszorg doelmatiger wordt ingericht. Overheid, zorgverzekeraars, patiënten en aanbieders hebben een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor het realiseren van resultaatgerichte zorg en een evenwichtigere kostenontwikkeling. Dit vergt een andere aanpak dan het verhogen van het eigen risico.

Compensatie
Als er toch gekozen wordt voor het verhogen van het eigen risico, dan vindt de CG-Raad dat chronisch zieken die ieder jaar hun eigen risico volmaken, hier op een eenvoudige en gerichte manier voor gecompenseerd moeten worden. Om het stapelingseffect van bezuinigingsmaatregelen tegen te gaan, pleiten wij voor een inkomensafhankelijk maximum aan eigen betalingen binnen de AWBZ, Wmo en Zorgverzekeringswet.
Bron: CG-raad