Eisen spoedzorg ouderen zijn te hoog

Artsen, verpleegkundigen, ziekenhuizen en zorgverzekeraars liggen in de clinch over de normen waaraan de zorg voor ouderen op de spoedeisende hulp (SEH) moet voldoen.

Medisch specialisten vinden dat de kwaliteit van de zorg omhoog moet; ziekenhuizen vrezen dat de kosten daardoor te hoog worden en dat een gebrek aan personeel zal ontstaan. Dat schrijft de Volkskrant.

Vorige maand leverden alle elf partijen die in Nederland bij de acute zorg betrokken zijn, waaronder InEen, de LHV en het NHG, hun gezamenlijke ‘kwaliteitskader spoedzorg­keten’ in bij het Zorginstituut. Dit kwaliteitskader richt zich op de hele keten voor acute zorg: acute huisartsenzorg, ambulancezorg, zorg geleverd door de mobiele medische teams en de acute ziekenhuiszorg, en benoemt hoe betrokken partijen met elkaar moeten samenwerken om iedere patiënt met een acute zorgvraag 24 uur per dag en 7 dagen per week zorg van goede kwaliteit te bieden.

Eisen beschikbaarheid menskracht en informatieoverdracht
Het kwaliteitskader stelt onder andere eisen aan de beschikbaarheid van menskracht en informatieoverdracht. Dit met het doel om de patiënt met een acute zorgvraag zo snel mogelijk de juiste zorg op de juiste plek te geven. Het bevat nieuwe normen en bundelt bestaande normen voor de verschillende stappen in de spoedzorgketen; melding, triage, zorgcoördinatie, diagnostiek en behandeling, coördinatie en uitstroom.

Lees hier het volledige artikel.