Elektronisch neus voorspelt overlevingskans ondervoede kinderen

De eNose (elektronische neus) kan de kans op overlijden van ernstig ondervoede kinderen vrij nauwkeurig voorspellen.

Dat concluderen kinderartsen Wieger Voskuijl en Tim de Meij van Amsterdam UMC na onderzoek dat 4 november is gepubliceerd in Scientific Reports, het online tijdschrift van Nature Research. Volgens de artsen leidt de eNose in de toekomst mogelijk tot een betere overlevingskans van deze kwetsbare groep patiënten.

De eNose is een apparaat dat het reukorgaan nabootst en verschillende ziektes kan opsporen, in dit geval in de darmen en stofwisseling. De eNose wordt vooral ingezet voor screening op bedorven voeding, opsporen van explosieven, lekkages, etc. in de ruimtevaart. In de geneeskunde kent deze apparatuur die werkt met algoritmes nog weinig klinische toepassingen.

Kinderarts Tim de Meij: “Voor mijn promotieonderzoek in 2017 hebben we de eNose omgebouwd, zodat die kon worden gebruikt om aan ontlasting te ruiken. Deze eNose bleek ziekten op te kunnen sporen waarbij de samenstelling van het microbioom verstoord is, zoals ontstekingsziekten van de darm en bloedvergiftiging bij couveusekinderen. Het microbioom is ieders unieke bacteriehuishouding waar je met onderzoek en analyse veel informatie uit kunt halen.

Lees hier het volledige artikel.