De ene borstkanker is de andere niet. Welke soorten borstkanker zijn er?

Als je te horen krijgt dat je borstkanker hebt, gaat er waarschijnlijk een heel scala aan gevoelens door je heen. Ga ik dood? Is het te behandelen? Moet ik aan de chemo? Moet mijn borst eraf? Het zijn van die zaken die de meeste vrouwen (en mannen) zich af zullen vragen.

Wat veel mensen niet weten als ze aan het begin van een behandeltraject staan is dat er heel veel verschillende soorten borstkanker zijn. En dat er eerst van alles onderzocht moet worden om uit te wijzen welke soort borstkanker het is, hoe ver de ziekte is gevorderd en of er uitzaaiingen zijn.

De diagnose stellen
Als een man of vrouw bij de huisarts komt met een verdacht knobbeltje in borst of in de oksel, als er vocht uit de tepel komt, als een wondje maar niet geneest, als de huid rood en ontstoken aanvoelt of als de huid van de borst er raar uitziet dan wordt verwezen naar het ziekenhuis. Bij vermoeden van borstkanker wordt dan eerst een mammografie gemaakt en of een echo. In een aantal ziekenhuizen kunnen patiënten waarbij het vermoeden bestaat dat ze borstkanker hebben terecht voor de 1-dagsdiagnostiek. Dat betekent dat in 1 dag die onderzoeken worden gedaan die uitwijzen of iemand daadwerkelijk borstkanker heeft of niet.

 

Lees hier het volledige artikel.