Erasmus MC heeft wereldprimeur: longkankeroperatie met augmented reality

Chirurgen van het Erasmus MC hebben als eersten ter wereld een longtumor verwijderd met hulp van augmented reality. Die techniek maakt het mogelijk om tijdens een robot-geassisteerde operatie virtuele beelden van de tumor, bloedvaten en luchtwegen over de long te projecteren. “Zo vinden we veiliger en beter de weg in het binnenste van de patiënt.’

In 2020 voltrok zich een revolutie in de complexe longkankerchirurgie. Dankzij virtual reality (VR) lukte het om de anatomie van de long uitgebreid in kaart te brengen. De chirurg zet een VR-bril op en ziet voorafgaand aan de operatie exact waar in een longkwab de tumor zich bevindt. Nu hebben dezelfde chirurgen van het Erasmus MC de volgende stap gezet en de eerste longkankerpatiënten geopereerd met augmented reality.

Augmented reality
Bij augmented reality wordt de echte wereld aangevuld met computergegenereerde informatie. Net als bij virtual reality, waarbij de werkelijkheid wordt nagebootst, is meestal een speciale bril nodig. Met behulp van software, apps en hardware zoals een AR-bril overlapt augmented reality digitale inhoud op echte omgevingen en objecten. Voor de chirurgen betekent dat, dat er virtuele beelden van de long tijdens de operatie over de echte long geprojecteerd worden. Zo ziet de chirurg live waar bloedvaten en luchtwegen lopen en waar de tumor zit. Dat is namelijk niet altijd zichtbaar met het blote oog en voor een chirurg belangrijke informatie om de juiste route naar de tumor te bepalen.

Lees hier het volledige artikel.