EU-project van start: Hoe Europa zich beter voorbereidt op de volgende pandemie

In het Leids Universitair Medisch Centrum is 11 maart het Europese onderzoeksproject PANVIPREP van start gegaan. Deelnemers zijn virologen, biochemici en farmaceuten uit veertien Europese landen met als missie: antivirale geneesmiddelen ontwikkelen die Europa kunnen beschermen bij pandemieën. Binnen vier jaar moeten minstens twee middelen zijn opgeleverd.

Wereldwijde virusuitbraken zoals de coronapandemie blijven een grote bedreiging vormen voor de volksgezondheid. Daarom moeten we ons nu al voorbereiden. Vaccins alleen zijn niet genoeg. De gereedschapkist voor paraatheid bij toekomstige virusuitbraken moet ook krachtige en veilige antivirale geneesmiddelen bevatten.

Professor dr. Eric Snijder, hoogleraar virologie bij het LUMC: “Dit project is een vervolg op de aanpak van de coronapandemie. Europa wil zich beter voorbereiden op een volgende pandemie. Als we nu antivirale middelen ontwikkelen, kunnen we deze inzetten bij toekomstige virusinfecties.”

Geen vaccin
De productie van een vaccin duurt al gauw 9 tot 12 maanden. Snijder: “Je kunt een vaccin niet vooraf op de plank zetten. Wat wel kan, is antivirale middelen met een zo breed mogelijke werking ontwikkelen en beschikbaar hebben.”

Lees hier het volledige artikel.