Europese richtlijn voor eten in ziekenhuis

Het voedingsbeleid in ziekenhuizen in Europa en wereldwijd varieert. Het beleid is niet altijd goed onderbouwd, waardoor er een verhoogd risico op ondervoeding is voor de patiënt.

Daarom stelde de European Society for Clinical Nutrition and Metabolism (ESPEN) 55 aanbevelingen op voor het voedingsbeleid in zorginstellingen.

Enkele opvallende aanbevelingen: een veganistisch dieet wordt afgeraden in het ziekenhuis vanwege het risico op ondervoeding. Voor patiënten met diabetes wordt een koolhydraatbeperking afgeraden. En patiënten met het prikkelbare darmsyndroom zouden standaard een laag FODMAP-dieet moeten krijgen in het ziekenhuis.

Diëtist in richtlijncommissie
Deze aanbevelingen zijn gepubliceerd in Clinical Nutrition. De commissie die de aanbevelingen heeft opgesteld, bestaat uit experts uit Europa, waaronder Karen Ottens, diëtist in Amsterdam UMC. De aanbevelingen zijn wetenschappelijk onderbouwd.

Lees hier het volledige artikel.