Experimenteel medicijn kan ziekte van Alzheimer vertragen

Een studie heeft aangetoond dat het experimentele geneesmiddel lecanemab de cognitieve achteruitgang bij de ziekte van Alzheimer kan vertragen met 27%. Een doorbraak, maar wat betekent dat in realiteit? Is 27% genoeg om echt een verschil te merken?

Bij mensen met de ziekte van Alzheimer zitten in de hersenen ‘giftige’ amyloid-eiwitten. Onderzoekers en bedrijven proberen al jarenlang een medicijn te ontwikkelen dat die eiwitten uit de hersenen kan verwijderen om zo de cognitieve achteruitgang van de ziekte af te remmen. Lecanemab is een monoklonaal antilichaam dat daarin slaagt.

In de studie, waar 1800 mensen aan deelnamen, scoorden mensen die een infuus met lecanemab kregen ongeveer een half punt beter op een schaal van nul tot 18 punten voor mentaal functioneren. Enerzijds een doorbraak, anderzijds moeten we ons enthousiasme toch enigszins temperen. “Het is zeer onwaarschijnlijk dat deze verschillen merkbaar zullen zijn voor individuele patiënten in hun dagelijks leven,” aldus Dr. Madhav Thambisetty, die spreekt in naam van de National Institutes of Health.

Lees hier het volledige artikel.