‘Farmacogenetica is geen theorie meer en krijgt echt een plek in de patiëntenzorg’

Gaan patiënten zich beter voelen door medicijnen of juist zieker? Dat kunnen we volgens hoogleraar Jesse Swen steeds beter voorspellen op basis van iemands DNA-profiel. “Het is elke dag weer fascinerend om te zien dat één basenpaar in het DNA een enorm effect kan hebben op de behandeling met geneesmiddelen en de uitkomst daarvan.”

Genetische variatie zorgt ervoor dat patiënten allemaal anders reageren op eenzelfde medicijn. Kun je een praktijkvoorbeeld geven waar dat uit blijkt?

“Drie maanden geleden kreeg ik een mail van een Canadese arts. Hij vertelde dat zijn broer van eind vijftig darmkanker kreeg, met medicijnen werd behandeld en daarna snel is overleden. Achteraf is er een genetische test gedaan waaruit bleek dat hij een bepaalde DNA-variant had. Door ons onderzoek in Nederland weten wij inmiddels dat je bij die DNA-variant de medicijndosering bij darmkanker moet aanpassen. Zijn broer is dus overleden aan de medicijnen en niet aan de tumor. In Nederland is zo’n DNA-test bij darmkanker gelukkig al onderdeel van de behandeling.”

Lees hier het volledige artikel.