FDA keurt Benlysta goed voor de behandeling van lupus erythematosus

De Amerikaanse FDA (Food and Drug Administration) heeft op woensdag 9 maart het nieuwe medicijn Benlysta (belimumab) goedgekeurd voor de behandeling van patiënten met actieve – auto-antistof positieve – lupus erythematosus, die al met andere medicijnen worden behandeld. Benlysta wordt via een infuus toegediend en remt het zogenaamde BLyS eiwit. Hierdoor vermindert het aantal afwijkende B-cellen die vermoedelijk een rol spelen bij het ziekteproces.  

De laatste medicijnen die de FDA goedkeurde voor de behandeling van lupus erythematosus zijn Plaquenil (hydroxychloroquine) en corticosteroïden in 1955. Daarmee is Benlysta het eerste medicijn dat sinds 56 jaar in de Verenigde Staten wordt goedgekeurd voor de behandeling van lupus erythematosus.

“Benlysta kan, wanneer het samen met andere medicijnen wordt gebruikt, een belangrijke rol spelen voor specialisten en patiënten die opzoek zijn naar middelen om symptomen van de ziekte te verminderen.”, aldus de FDA.

Twee klinische studies onder 1.684 lupuspatiënten tonen aan dat Benlysta een veilig en effectief medicijn is. Tijdens deze studies zijn patiënten met actieve lupus erythematosus behandeld met Benlysta en hun standaardbehandeling, of met een placebo (nepmedicijn) en hun standaardbehandeling. Patiënten met lupus nefritis of neuropsychiatrische SLE zijn uitgesloten van deelname. De patiënten die naast hun standaardbehandeling ook Benlysta voorgeschreven krijgen, ervaren minder ziekteactiviteit. De studieresultaten duiden er ook op dat Benlysta de ernst van opvlammingen vermindert. Bij sommige patiënten kan zelfs de dosering corticosteroïden worden verlaagd. Benlysta heeft geen overtuigend effect bij Afrikaanse en Afro-Amerikaanse patiënten. De fabrikant van Benlysta gaat nader onderzoek doen om te kijken of Benlysta ook bij deze groep patiënten effectief is.

Patiënten die worden behandeld met Benlysta ervaren wel meer bijwerkingen, zoals hogere gevoeligheid voor infecties, misselijkheid, diarree en koorts. Daarom mag een patiënt die wordt behandeld met Benlysta niet worden ingeënt met een levend vaccin en wordt er een brochure ontwikkeld die patiënten wijst op de risico’s van behandeling met Benlysta.

Het is onduidelijk wanneer Benlysta in Nederland en Europa beschikbaar wordt. Het geneesmiddel moet daarvoor eerst door de Nederlandse en Europese overheid worden goedgekeurd. Dit is een proces dat nog enkele maanden tot jaren kan duren.

Lees het originele persbericht op de website van de FDA.

Bron: Lupus patiënten groep