Feit of fabel: Is zittend plassen beter dan staand?

Is hurken boven de toiletbril slecht en is het een slecht teken als je urine een vreemd luchtje heeft? In het kader van Nationale Plasdag legt NU.nl een aantal stellingen over plassen voor aan twee urologen.

1. Het is niet goed voor je blaas om je plas op te houden: feit
“Dat klopt”, zegt John Heesakkers, uroloog aan het Radboudumc. “Als je dat doet, leer je jezelf een verkeerd plaspatroon aan.”

Door een plas te lang op te houden, worden de bekkenbodemspieren te hard geknepen, legt Heesakkers uit. “Dit gaat de normale manier van plassen verstoren en kan een permanent gevolg hebben. Het plassen gaat lastiger en uiteindelijk moet je vaker naar het toilet omdat je je blaas niet goed leeg krijgt. Dat kan weer leiden tot urineweginfecties.”

“Uiteindelijk kan dat slecht zijn”, voegt uroloog Bart Boodt van het Flevoziekenhuis toe. “Het kan zorgen voor overrekking van de blaas en mogelijk leiden tot afvoerbelemmering vanuit de nieren.” Een enkele keer lang je plas ophouden kan geen kwaad, zegt hij. “Dat gebeurt echt als je jarenlang zo’n plaspatroon hebt, wanneer mensen dit zichzelf hebben aangeleerd.”

2. Als je heel vaak of juist weinig naar het toilet moet, moet je naar de huisarts: fabel
“Direct naar de huisarts hoeft niet, maar als je merkt dat je er hinder van ondervindt, dan is het zeker zinnig”, stelt Heesakkers. “Het kan zijn dat je uit gewoonte vaak plast, dan is er natuurlijk niets aan de hand. En als je niet vaak moet, is dat ook niet altijd slecht. Maar als je bijvoorbeeld het gevoel hebt dat je blaas niet leeg is na het toiletbezoek, of als je merkt dat je heel vaak moet zonder dat je bijvoorbeeld ook veel drinkt, dan kan een bezoek aan de huisarts geen kwaad.”

Lees hier het volledige artikel.