Feiten en fabels over kou: ‘Alcohol helpt niet om het warm te krijgen’

Nederland is in de ban van een naderend koufront. De zogeheten ‘Siberische beer’ brengt temperaturen tot min tien naar Nederland. Wat klopt er wel niet aan de verhalen over kou en wat kan je er tegen doen?

NU.nl legde Hein Daanen, hoogleraar inspanningsfysiologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam, een aantal stellingen over kou voor. Daanen is expert op het gebied van de warmtehuishouding van het menselijk lichaam.

1. Slanke mensen en vrouwen hebben het sneller koud: feit
Daanen: “Mensen die zwaar zijn hebben meer vet onder de huid, waardoor ze hun lichaamswarmte beter kunnen vasthouden. Hierdoor koelen zij ook minder snel af. Tussen mannen en vrouwen is het verschil in koubeleving kleiner dan het verschil tussen zware en magere mensen. Vrouwen geven wel vaker aan dat ze het koud hebben, maar een reden daarvoor aandragen is moeilijk. Wel is het zo dat de maandelijkse cyclus van de vrouw invloed heeft op haar temperatuurbeleving.” (Vlak na de eisprong vindt een verhoging van de lichaamstemperatuur plaats, red.)

2. Het dragen van sokken in bed houd je warmer tijdens koude nachten: fabel
Daanen: “In de nacht daalt de kerntemperatuur van het lichaam, maar wordt de huid juist warmer.” Mensen vallen makkelijker in slaap met warme handen en voeten, legt Daanen uit. “Het slaapcentrum en de temperatuurregulatie zitten vlak naast elkaar in de hersenen.” Daarom kan het handig zijn om sokken aan te doen, als je door de kou lastiger in slaap valt. “Maar tijdens de slaap levert het geen voordeel meer op.”

Lees hier het volledige artikel.