Fixeren met schroeven bij vernauwing rugwervels vaak overbodig

De gangbare operatieve behandeling bij patiënten met een vernauwing in het wervelkanaal moet worden herzien. Dat blijkt uit Zweeds en Amerikaans onderzoek. De twee publicaties verschenen woensdag in het New England Journal of Medicine. Neurochirurgen Wilco Peul en Wouter Moojen (LUMC, MCH-Bronovo en HagaZiekenhuis) schreven in hetzelfde tijdschrift een editorial, waarin zij het onderzoek van commentaar voorzien.

In plaats van een operatie waarbij schroeven worden ingebracht om licht verschoven wervels aan elkaar te fixeren, volstaat bij veel patiënten een minder zware operatie waarbij ruimte wordt gecreëerd tussen de wervels. Dat tonen de onderzoekers aan in onderzoek waarbij ze grote groepen patiënten die de verschillende operaties ondergingen met elkaar vergeleken. Er bleek geen of maar een heel klein verschil te zijn tussen het effect van beide behandelingen.

Baanbrekend
Baanbrekend onderzoek, dat voor grote veranderingen gaat zorgen in de neurochirurgie, orthopedie en ouderengeneeskunde, zo oordelen Peul en Moojen. Zij staan in hun vakgebied bekend als experts op het gebied van studies bij rugproblemen. Moojen: “Deze twee studies tonen onomwonden aan dat implantaten in veel gevallen niet effectief zijn. En dat terwijl het een veel gebruikte operatie is bij dit type rugproblemen.”

Schroeven
Veel ouderen krijgen ermee te maken: een vernauwing van de rugwervels, meestal door artrose. Zenuwen raken beklemd, er ontstaan pijnklachten aan de benen en lopen wordt moeilijk. Moojen: “Een gangbare behandeling voor deze patiënten met verschoven wervels is al tientallen jaren het fixeren van de rugwervels met schroeven. Dit moet ervoor zorgen dat de wervels niet verder verschuiven. Het is een zware operatie, die bij oudere en dus kwetsbare patiënten relatief vaak voor complicaties zorgt.”

Lees hier het volledige artikel.