Flashmob-onderzoek naar geheugenproblemen bij ziekenhuispatiënten

Op 21 september, Wereld Alzheimer Dag, werd er in het UMCG onderzoek gedaan om de ziekenhuiszorg voor mensen met cognitieve stoornissen, zoals geheugenproblemen, te verbeteren.

Dit onderzoek wordt onder leiding van het UMCG uitgevoerd volgens de flashmobmethode: gelijktijdig voeren onderzoekers in dertien andere ziekenhuizen in Nederland hetzelfde onderzoek uit. Het doel: in kaart brengen hoeveel oudere ziekenhuispatiënten cognitieve stoornissen hebben. En misschien wel belangrijker, of deze stoornissen worden herkend door artsen en verpleegkundigen.

Ziekenhuiszorg voor mensen met dementie ondermaats
Uit onderzoek van Alzheimer Nederland in 2019 bleek dat ziekenhuizen onvoldoende zijn ingesteld op mensen met dementie en cognitieve stoornissen. Bij een cognitieve stoornis heeft iemand problemen met het verwerken van informatie, wat zich kan uiten in bijvoorbeeld vergeetachtigheid, verdwalen of het niet meer op kunnen lossen van problemen. Deze patiënten hebben daarom meer hulp en aandacht nodig tijdens de opname en na het ontslag. Daarnaast kan het betrekken van mantelzorgers beter. Deze en andere maatregelen kunnen bijdragen aan herstel, het voorkomen van complicaties en nieuwe opnames in het

Lees hier het volledige artikel.