Flexibele lymfeklierdetector bewijst waarde bij prostaatkankerpatiënt

Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het bedrijf Eurorad hebben iets te vieren. De door hen bedachte en ontwikkelde flexibele DROP-IN gammaprobe voor het opsporen van radioactieve lymfeklieren bleek goed en veilig te werken bij patiënten met prostaatkanker.

Ze rapporteren hun bevindingen in het European Journal of Nuclear Medicine and Molecular Imaging.

De tien patiënten met prostaatkanker ondergingen in het Antoni van Leeuwenhoek een robot-geassisteerde laparoscopische operatie waarbij de tumor inclusief verdachte lymfeklieren werden verwijderd. De opererend arts spoorde de lymfeklieren op met de door de onderzoekers ontwikkelde DROP-IN gammaprobe. Uit een eerste test in februari bleek al dat de detector lymfeklieren accuraat opspoort, nadat deze voorafgaand aan de operatie radioactief en fluorescent zijn gelabeld. Dit resultaat is nu bevestigd in de grotere groep patiënten.

Bedienen met arm operatierobot
De flexibele gammaprobe heeft volgens de onderzoekers meerdere voordelen. Tijdens een laparoscopische operatie worden de instrumenten ingebracht via poorten. De ‘ouderwetse’ gammaprobe is een lange niet-buigbare stok, terwijl de nieuwe DROP-IN gammaprobe een kleine detector aan een flexibele kabel is en dus in alle richtingen kan zoeken naar een signaal.

Lees hier het volledige artikel.