Fruit is gezond, maar hou rekening met deze nadelen

Wanneer we aan fruit denken, dan denken we ‘gezond’. En dat is het ook, zonder enige twijfel. Reden genoeg om fruit tot de ideale ‘hoe meer, hoe liever’-snack te bestempelen, zou je denken. Dat blijkt een misvatting.

Het World Cancer Research Fund heeft een sterk verband aangetoond tussen fruit en een verlaagd risico op mond-, keel-, slokdarm en maagkanker. Ook voor onze dagelijkse weerstand is fruit belangrijk. Het bevat, zoals we inmiddels allemaal wel weten, niet alleen veel vitamines maar ook antioxidanten en voedingsvezels.

Fruit heeft ook een keerzijde: de heerlijke, zoete smaak van vruchten komt namelijk door het hoge suikergehalte (fructose en glucose) en een overschot daarvan kan voor ernstige problemen zorgen. De meesten van ons krijgen, naast de fructose uit fruit, namelijk ook veel industrieel geproduceerde fructose binnen door het nuttigen van bewerkte producten en frisdrank, en door het eten van producten als honing, augurken of zelfs ketchup.

Een woordvoerder van het Diabetes Fonds legt uit: “Wanneer we te veel fructose binnenkrijgen, geeft dat al snel darmklachten zoals kramp en een opgeblazen gevoel. Deze problemen worden niet veroorzaakt door een intolerantie, ook gezonde mensen krijgen klachten van een overdosis fructose.

Lees hier het volledige artikel.