Gaan stamcellen de ontstoken speekselklieren bij mensen met Sjögren herstellen?

Door ontstekingen werken de speekselklieren bij mensen met het syndroom van Sjögren niet goed. In het UMCG in Groningen zetten professor Frans Kroese en dr. Sarah Pringle een baanbrekende technologie in voor een nieuwe behandeling voor mensen met het syndroom van Sjögren. Zij kweken stamcellen die de kapotte speekselklieren van patiënten moeten herstellen. De onderzoekers lopen met hun stamceltechniek voorop in de wereld.

“Het syndroom van Sjögren is een reumatische aandoening (auto-immuunziekte) waarbij onder andere de speekselklieren ontstoken raken. Het gevolg: mensen met Sjögren krijgen last van een heel droge mond en hebben moeite met eten, slikken en praten. Er is nog geen behandeling die het syndroom van Sjögren kan genezen”

Professor Kroese en dr. Pringle, waardoor werken de speekselklieren niet goed?
‘In eerder onderzoek hebben we – met financiering van ReumaNederland – ontdekt dat er in de speekselklieren van mensen met het syndroom van Sjögren 10 keer minder stamcellen aanwezig zijn dan bij mensen die geen sjögren hebben. Door het tekort aan stamcellen worden de cellen van de speekselklieren niet goed vernieuwd. De speekselklieren maken daardoor steeds minder speeksel aan, met allerlei nare gevolgen voor deze patiënten.’

Lees hier het volledige artikel.