Gedilateerde cardiomyopathie verlaagt levenskwaliteit en verhoogt maatschappelijke kosten

Er was nog weinig over bekend: de effecten van gedilateerde cardiomyopathie (DCM) op zowel de levenskwaliteit als de economische gevolgen. Isabell Wiethoff, onderzoeker bij onderzoeksinstituut CAPHRI, stelde samen met Maurits Sikking, onderzoeker bij onderzoeksinstituut CARIM, vast dat de kwaliteit van leven afneemt naarmate mensen meer symptomen ervaren.

Ernstigere vormen van DCM zorgen ook voor hogere economische lasten, maar de maatschappelijk kosten – bijvoorbeeld doordat mensen minder of niet meer kunnen werken, blijken aanzienlijk hoger dan de medische kosten.

Deze bevindingen, recent gepubliceerd in European Heart Journal – Quality of Care and Clinical Outcomes, benadrukken het belang van vroege behandeling om symptomen en kosten te voorkomen of verminderen.

Gedilateerde cardiomyopathie (DCM) is een hartziekte waarbij de hartspier is verwijd. Mensen met DCM zijn vaak relatief jong, gemiddeld zo’n 55 jaar. Ze kunnen last hebben van kortademigheid, minder uithoudingsvermogen of hartrimtestoornissen, maar soms komt de ziekte zonder duidelijke klachten voor.

Lees hier het volledige artikel.