Geen verhoogd risico op aerosolen met speciale zuurstof-neusbril

Een bepaald type zuurstoftherapie via de neus bij patiënten met covid veroorzaakt geen hoger risico op besmettingen van het virus bij zorgmedewerkers.

Onderzoekers van Amsterdam UMC en de Universiteit van Amsterdam beweren in een artikel in Respiratory Care dat deze therapie het risico op de vorming van aerosolen niet vergroot. Deze bevinding kan helpen om de druk op de IC te verminderen.

Volgens de onderzoekers van de volwassen- en kinder-IC van Amsterdam UMC neemt deze uitkomst de ongerustheid over het gebruik van high flow nasal oxygen (HFNO) weg. Dit is een speciale manier om de (covid)-patiënt een hoge stroom (flow) zuurstof, verwarmd en bevochtigd toe te dienen. Dat gaat via een hulpstuk op de neus.

Geen hoger risico
Bem concludeert: “In lijn met de weinige, al bekende bevindingen geeft deze studie aan dat HFNO het risico op aerosolvorming niet verhoogt in vergelijking met gewone zuurstoftherapie via een hulpstuk in de neus. Dit suggereert dat er geen hoger risico is op overdracht van ziekteverwekkers zoals het coronavirus door HFNO op gezondheidswerkers.”

Lees hier het volledige artikel.