Geïntegreerde zorg remt functionele achteruitgang ouderen niet

Een speciaal zorgprogramma voor kwetsbare ouderen die nog thuis wonen bleek geen positief effect te hebben op hun gezondheid. Toch leverde het bruikbare informatie op voor de toekomst.

Het huidige gezondheidszorgsysteem sluit door zijn reactieve, ziektegerichte aanpak vaak onvoldoende aan op de complexe zorgvragen van thuiswonende, kwetsbare ouderen. Franca Ruikes, huisarts bij Universitair Gezondheidscentrum Heyendael, promoveert op 7 november aan de Radboud Universiteit op een proefschrift waarin ze nagaat in hoeverre het mogelijk is middels een geïntegreerd eerstelijnszorgprogramma functionele achteruitgang en andere negatieve gezondheidsuitkomsten bij deze ouderen af te remmen. Het antwoord is helder: dat lukt niet.

De zorg binnen het zogeheten CareWell-primary care-programma werd geleverd door teams bestaande uit huisartsen, specialisten ouderengeneeskunde, praktijk- en wijkverpleegkundigen, en ouderenwelzijnadviseurs. Die stelden proactieve zorgplannen op, kwamen zes wekelijks bijeen en bespraken iedere oudere minimaal tweemaal per jaar en zo nodig vaker in dit overleg, stelden een casemanager aan (meestal de wijkverpleegkundige) en deden jaarlijks een medicatiereview, om ongewenste medicatieschade te voorkomen.

Lees hier het volledige artikel.