Gekweekt kraakbeen doorbraak in artroseonderzoek

Onderzoekers van de Universiteit Twente zijn er als eersten in geslaagd om in het laboratorium kraakbeen te kweken, dat ook in het lichaam kraakbeen blijft. Tot nu toe werd gekweekt kraakbeen al snel omgezet in botweefsel. Dat het gekweekte kraakbeen nu ook in het lichaam kraakbeen blijft, brengt de behandeling van artrose een stapje dichterbij. Bij artrose gaat kraakbeen in de gewrichten in kwaliteit achteruit, met pijn en beperkingen als gevolg.

De ’truc’ van de onderzoekers aan het Twentse onderzoeksinstituut MIRA is het kweken van kraakbeencellen bij een lage zuurstofconcentratie. De hoeveelheid zuurstof waarin de onderzoekers het kraakbeen kweekten, kwam daardoor veel dichter in de buurt van de natuurlijke omgeving van kraakbeen in het lichaam. Het Twentse onderzoek is mede door het Reumafonds gefinancierd.

Gekweekt kraakbeen: tot nu toe geen succes
In Nederland hebben 1,1 miljoen mensen een vorm van artrose. De kwaliteit van het kraakbeen in gewrichten verslechtert of verdwijnt zelfs helemaal. Mensen met artrose hebben klachten als pijn en stijfheid in de gewrichten en problemen bij het bewegen. Het inbrengen van nieuw kraakbeen dat gemaakt is uit stamcellen van de patiënt zelf kan een oplossing zijn. Tot nu toe werd gekweekt kraakbeen in het lichaam alleen omgezet in botweefsel en kon artrose daarmee niet bestreden worden.

Twentse vondst belofte voor behandeling van artrose

Nu de Twentse onderzoekers een manier hebben gevonden om kraakbeen te kweken dat wél kraakbeen blijft in het lichaam, komt de behandeling van artrose met gekweekt kraakbeen dichterbij. De leider van het onderzoek is prof. dr. Marcel Karperien. Karperien: ‘Door de omgevingsfactoren bij het kweken van kraakbeencellen te beïnvloeden, kunnen we bepalen hoe ze zich vervolgens in ons lichaam ontwikkelen.’

Onderzoek gaat door
Karperien en zijn team willen nu precies uitvinden hoe de achterliggende mechanismes bij het kweken van kraakbeen werken. Zij hopen op termijn daarmee artrose te kunnen remmen of bestrijden. Het artikel over dit onderzoek van professor Karperien en zijn team is gepubliceerd in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift PNAS.

Het Reumafonds heeft uitgebreide voorlichting over artrose.

Bron: Reumafonds