Genetische afwijkingen bij eierstokkanker blootgelegd

Onderzoekers hebben verschillende patronen van genetische afwijkingen gevonden in eierstokkanker die verband houden met het ziektebeloop. Specifieke patronen van genetische afwijkingen bij eierstokkanker zijn blootgelegd die ons meer inzicht geven in de ontwikkeling van deze ziekte.

Deze specifieke patronen kunnen worden gebruikt om de behandeling in de toekomst af te stemmen op de individuele patiënt.

Onderzoekers Ylstra en Sie van het Amsterdam UMC hebben in samenwerking met collega’s van de Universiteit van Cambridge en Imperial College London verschillende patronen van genetische afwijkingen gevonden in eierstokkanker die verband houden met het ziektebeloop. De studie is deze week gepubliceerd in Nature Genetics.

Epitheliale eierstokkanker (hooggradige sereuze eierstokkanker) is het meest voorkomende type eierstokkanker en wordt de ‘stille moordenaar’ genoemd omdat vroege symptomen moeilijk op te pikken zijn. Tegen de tijd dat de kanker wordt gediagnosticeerd, is deze vaak in een vergevorderd stadium en zijn de overlevingspercentages de afgelopen 20 jaar niet veel veranderd.

De late diagnose is niet het enige probleem; de genetica van eierstoktumoren is bijzonder chaotisch, het genetisch materiaal – de chromosomen – blijken een gecodeerde puinhoop van genetische code die dan wel is opgedeeld, omgedraaid, incorrect of vele malen gekopieerd of zelfs verdwenen. Deze chaos maakt het bijzonder moeilijk om te begrijpen wat heeft geleid tot de ontwikkeling van de eierstok kanker en hoe de patiënt op behandeling zal reageren.

Lees hier het volledige artikel.