Gerichte combinatietherapie effectiever dan chemotherapie bij patiënten met chronische lymfatische leukemie

Chemotherapie was tot nu de meest effectieve behandeling voor jonge en fitte patiënten met chronische lymfatisch leukemie (CLL). De ziekte is de meest voorkomende vorm van leukemie in Nederland, met 1000 nieuwe patiënten per jaar, en is tot nu toe ongeneeslijk. Een gerichte combinatietherapie zonder chemo is effectiever en geeft ook minder bijwerkingen.

Dit blijkt uit onderzoek geleid door onderzoekers van de universiteit Keulen, Amsterdam UMC en universiteit Kopenhagen.

CLL ontstaat in B-cellen, een type witte bloedcel dat zorgt voor antistofvorming tegen bacteriën en virussen. Een van de meest voorkomende complicaties van deze ziekte zijn (ernstige) infecties. Het onderzoek in Amsterdam UMC van de laatste jaren heeft sterk bijgedragen aan een beter begrip over de biologie van de ziekte.

Het oude concept dat deze kankercellen heel moeilijk te doden zijn, bleek niet te kloppen. Door dit inzicht kwamen de onderzoekers op nieuwe behandelmogelijkheden. Arnon Kater, hoogleraar hematologie en voorzitter van de HOVON CLL studiegroep: “Net als een Formule 1-auto op het circuit, zagen we dat de CLL-cellen in het bloed heel kwetsbaar zijn. Het eiwit Bcl-2 beschermt de cellen zodat ze net niet sterven in het bloed. Door die bescherming hebben de cellen de tijd om, net als een Formule 1-auto, naar de pitstop te gaan. De pitstop is de lymfeklier waar de kankercellen zich kunnen opladen en vervolgens delen.”

Lees hier het volledige artikel.