Gesprekswijzer biedt reumapatiënten houvast tijdens afspraken

Tijdens Wereldreumadag op 12 oktober introduceerde een groep reumatologen een gesprekswijzer voor patiënten met reumatoïde artritis. De gesprekswijzer bevat vragen en tips waarmee reumapatiënten hun ziekteverloop in kaart kunnen brengen.

Voor patiënten met een progressieve ziekte zoals reumatoïde artritis kan dit een uitdaging zijn. Hun klachten zijn namelijk niet altijd in dezelfde mate aanwezig en het gesprek bij de specialist is vaak een momentopname. Daarnaast kunnen emoties zoals angst en schaamte een rol spelen. Dankzij de gesprekswijzer kunnen reumapatiënten nu goed voorbereid het gesprek ingaan.

Reumapatiënten vaak terughoudend over ziekteverloop
Vier op de tien patiënten hebben het gevoel dat ze geen waardevolle bijdrage leveren in een gesprek met hun specialist, zo blijkt uit een onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland en de Federatie Medisch Specialisten. Dit komt voornamelijk door emoties zoals onzekerheid of angst die tijdens een gesprek de overhand krijgen. Een gevolg hiervan is dat patiënten vaak geen vragen durven te stellen.

Voor reumapatiënten speelt dan ook nog mee dat de intensiteit van hun klachten erg kan wisselen. Het kan zomaar zijn dat een patiënt maanden veel last van klachten heeft gehad, maar deze in de maand van de controleafspraak bij de specialist sterk zijn afgenomen. Als de patiënt het ziekteverloop dan niet goed in kaart kan of durft te brengen, schets de specialist op basis van onvolledige en onjuiste informatie een ziektebeeld.

Lees hier het volledige artikel.