Gezondheid, dieren of bedrijven: crowdfunding in de lift

Crowdfunding zit in de lift. Vorig jaar waren er in Limburg 1510 digitale inzamelingen, tegen 1377 in 2022. In de eerste drie maanden van dit jaar telde crowdfundingplatform GoFundMe al 494 acties in Limburg. Medische problemen zijn volgens het platform de belangrijkste reden om een inzameling te starten. Problemen met dieren komen daarna, gevolgd door persoonlijke wensen, zakelijke initiatieven en geld voor gemeenschappelijke doeleinden.

Gevoel
Paul Smeets is hoogleraar Filantropie en deskundige op het gebied van doneeracties. “Wat ik zie is dat mensen graag doneren op basis van persoonlijke betrokkenheid. Bij zo’n crowdfunding zie je ook vaak dat er erg op het gevoel wordt ingespeeld bij de donateurs. Met een persoonlijk verhaal of een filmpje. Dat spreekt veel donateurs aan.”

Zo werd de afgelopen weken 400.000 euro ingezameld voor de doodzieke Zeb uit Weert. Dat geld was nodig voor een experimentele behandeling in Italië van een zeldzame vorm van kinderkanker.

Kosten
Toch plaatst de Maastrichtse hoogleraar ook kanttekeningen. Vooral omdat niet altijd duidelijk is of alle euro’s die je geeft ook daadwerkelijk terechtkomen bij je gekozen doel: “Er zijn veel verschillende crowdfundingswebsites. En die verschillen onderling enorm in de kosten die het platform voor zichzelf rekent. Bij het ene gaat al het geld naar de betrokkene en bij een ander gaat wel 20 tot 30 procent naar het platform. En dat is niet altijd duidelijk te zien.”

Lees hier het volledige artikel.