Goedaardige hypofysetumor: opereren of medicijnen?

Wat is de beste keuze voor patiënten met een goedaardige tumor van de hypofyse die te veel van het hormoon prolactine maakt: opereren of medicijnen geven? Die vraag gaan onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) de komende jaren beantwoorden.

De studie kreeg een subsidie van wetenschapsfinancier ZonMw.

Momenteel zijn medicijnen de standaardbehandeling voor patiënten met een goedaardige tumor in de hypofyse die te veel van het hormoon prolactine maakt, legt endocrinoloog Nienke Biermasz uit. Maar voor een deel van de patiënten met zo’n prolactinoom zou een operatie weleens een beter alternatief kunnen zijn, denken Biermasz en haar collega neurochirurg Wouter van Furth.

Met de subsidie van ruim 600.000 euro van ZonMw gaan de LUMC-onderzoekers van de afdelingen Neurochirurgie en Endocrinologie bepalen met welke aanpak de patiënt het beste uit is. Ze kijken in hun zogeheten doelmatigheidsonderzoek welke bestaande behandeling het beste is op het gebied van genezing, kwaliteit van leven en qua kosten. Hiervoor verdelen onderzoekers de komende jaren 600 prolactinoompatiënten via loting in twee groepen. De helft krijgt een operatie en de helft krijgt medicijnen.

Streven naar genezing
“Medicijnen helpen meestal heel goed, maar patiënten moeten ze vaak langdurig gebruiken en ze geven soms vervelende psychische bijwerkingen”, aldus Biermasz. Van Furth: “We streven natuurlijk altijd naar genezing, maar met pillen lukt dat niet zo vaak. Terwijl dat met een operatie, bij de juiste selectie van patiënten, vrijwel altijd lukt.” Op dit moment wordt echter zelden, bijvoorbeeld alleen bij ernstige bijwerkingen, een operatie overwogen. De onderzoekers willen nagaan of het niet beter is vaker aan een operatie te denken.

Lees hier het volledige artikel.