Goede voeding remt gezichtsverlies

Vitamine E en zink vertragen de ontwikkeling van macula degeneratie. Leeftijdgebonden macula degeneratie is een oogaandoening die bij ouderen schade veroorzaakt aan het centrale deel van het netvlies (macula) waardoor de gezichtsscherpte afneemt.

Omdat alleen het centrum van het beeld uitvalt, leidt macula degeneratie op zich niet tot volledige blindheid. Het is echter wel een veel voorkomende oorzaak van slechtziendheid.

Dat concludeert oogarts in opleiding dr. Redmer van Leeuwen na onderzoek onder 55-plussers uit Rotterdam-Ommoord.

In Nederland komt de aandoening voor bij één procent van de zeventigjarigen en bij vijf procent van de tachtigjarigen. Een geneesmiddel is er nog niet. Daarom wordt wereldwijd veel onderzoek gedaan naar de oorzaak en ontwikkeling van macula degeneratie. Onderzoekers van Erasmus MC hebben hierbij gebruikgemaakt van gegevens uit het Rotterdamse ERGO-onderzoek.

Dr. Van Leeuwen: “Ik heb binnen de populatie gekeken naar: welke mensen hebben na zeven jaar macula degeneratie of de voortekenen ervan ontwikkeld? Dat hebben we vervolgens gecorreleerd met gegevens over hun voedingsgewoonten die wij aan het begin van het onderzoek, in 1990, via vragenlijsten hebben geregistreerd.”

Zo kwam aan het licht dat ouderen die via hun voeding veel vitamine E en zink binnenkrijgen, minder kans hebben om de voortekenen van macula degeneratie te krijgen.

Lees hier het volledige artikel (Pdf)