‘Groen’ mediterraan dieet doet wonderen bij vette lever

Steeds meer mensen krijgen te horen dat ze leververvetting hebben. Een vette lever kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, fibrose of cirrose bijvoorbeeld, maar een aanpassing van de voedingsgewoonten geeft opmerkelijke resultaten.

Vooral noten en linzen zijn belangrijk in het dieet, zo blijkt uit onderzoek.

Een Israëlisch team (Ben Gurion University of the Negev) vergeleek de doeltreffendheid van drie verschillende dieetaanpassingen voor mensen met overtollig levervet. Alle deelnemers kregen naast voedingsrichtlijnen ook een bewegingsprogramma.

De eerste groep volgde de klassieke gezonde voedingsadviezen, een tweede groep een mediterraan dieet met veel fruit en groenten, matige consumptie van vis en zuivelproducten, sterke beperking van rood en bewerkt vlees, en de derde groep volgde een ‘groen’ mediterraan dieet. Daarbij werd het mediterraan dieet aangevuld met een dagelijkse portie walnoten (28 g) en ‘groene’ ingrediënten die rijk zijn aan polyfenolen. Zo dronken de vrijwilligers drie tot vier koppen groene thee per dag en een shake van 100 gram met Mankai (ook wel eendenkroos of waterlinzen genoemd), een zoetwaterplant die veel eiwitten en belangrijke vitamines, mineralen, voedingsvezels en antioxidanten bevat.

Lees hier het volledige artikel.