Grote stap vooruit bij de behandeling van de ziekte van Crohn

Onderzoekers van Amsterdam UMC en andere Europese ziekenhuizen hebben samen met verschillende bedrijven en patiëntenorganisaties een revolutionair plan opgesteld voor de behandeling van de ziekte van Crohn. Daarbij wordt de beste behandeling gekozen op basis van analyse van de structuur van het DNA van een patiënt.

Dit is van groot belang voor de vele patiënten met de ziekte van Crohn, die last hebben van chronische darmontsteking en klachten zoals diarree, buikpijn en gewichtsverlies.

Het onderzoek, geleid door hoogleraren Geert D’Haens en Wouter de Jonge, wordt gefinancierd door een prestigieuze beurs van de Europese Unie (Horizon Europe) van meer dan 10 miljoen euro. De studie biedt zicht op een grote vooruitgang bij de behandeling van de ziekte van Crohn.

Onderzoekers van Amsterdam UMC en collega’s in Oxford hebben namelijk ontdekt dat bepaalde elementen die op het DNA van een patiënt aanwezig zijn (zogenoemde methylatie-markeringen) kunnen voorspellen of een patiënt zal reageren op een bepaalde behandeling. Dit is belangrijk omdat het overgrote deel (meer dan 60%) van de patiënten met de ziekte van Crohn niet naar behoren reageert op de beschikbare moderne behandelingen (eiwit-neutraliserende medicijnen; zogenoemde biologicals).

Lees hier het volledige artikel.