Grote subsidie voor het testen van ebola-vaccin

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) ontvangt een EU-subsidie van 1,7 miljoen euro om de afweerreactie van een Canadees ebola-vaccin verder te onderzoeken. Dit vaccin is met succes ingezet tijdens de ebola-epidemie in West-Afrika in 2014 en 2015. Het LUMC werkt de komende 5 jaar met meer dan 10 partners aan dit onderzoek.

“We gaan uitzoeken hoe de afweerreactie die het ebola-vaccin op gang brengt precies in elkaar zit”, vertelt Tom Ottenhoff, hoogleraar Infectieziekten in het LUMC. “Komen er bijvoorbeeld extra afweercellen bij, van welk type zijn deze, en wat voor stoffen maken zij aan?”

De onderzoekers gaan ook de meest optimale dosis van het in Canada ontwikkelde vaccin bepalen, bekijken hoelang het bescherming biedt en of het veilig is voor kinderen. Daarnaast brengen ze de bijwerkingen in kaart. Als bijwerkingen zijn eerder koorts en tijdelijke artritis (gewrichtsontsteking) gerapporteerd.

Voorspellen wie beschermd is
Er zijn voor dit onderzoek al een paar honderd vrijwilligers gevaccineerd en er is bloed afgenomen. “De afweerreactie van verschillende mensen loopt erg uiteen”, zegt dr. Mariëlle Haks, onderzoeker op de afdeling Infectieziekten. “Ebola heeft een incubatietijd van ongeveer 3 weken. Dat houdt in dat iemand pas 3 weken na besmetting ziek wordt. Door analyse van de stoffen die iemand aanmaakt, hopen we al snel na toediening van het vaccin te kunnen voorspellen of iemand immuniteit tegen ebola opbouwt. En hopelijk leren we hier ook dingen uit die op andere vaccinaties van toepassing zijn.”

Lees hier het volledige artikel.