Grotere eetlust in de kindertijd gelinkt aan latere eetstoornissymptomen

Een grotere eetlust in de vroege kindertijd kan verband houden met een grotere kans op het ervaren van eetstoornissymptomen tijdens de jeugd, volgens een nieuwe studie onder leiding van onder andere dr. Ivonne Derks en prof.dr. Pauline Jansen, Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) en onderzoekers van UCL, Verenigd Koninkrijk.

Het onderzoek is gepubliceerd in The Lancet Child & Adolescent Health.

In het onderzoek is gekeken naar onderzoeksgegevens van 3.670 jongeren in het Verenigd Koninkrijk en Nederland naar hoe eetlustkenmerken in de vroege kindertijd verband kunnen houden met de kans op het ontwikkelen van eetstoornissymptomen tot tien jaar later. Het is het eerste onderzoek dat uitgebreid de rol van eetlustkenmerken bij de ontwikkeling van eetstoornissymptomen onderzoekt.

Eetlustkenmerken
Eetlustkenmerken geven aan hoe we reageren op voedsel en de mogelijkheid om te eten, en de mate waarin we meer of minder willen eten wanneer we negatieve emoties ervaren. Ze zijn onderverdeeld in kenmerken voor een grotere eetlust (bv. de neiging om te eten bij het zien of ruiken van eten in de omgeving, meer genieten van eten en emotioneel overeten) en kenmerken voor een kleinere eetlust (bv. een groter verzadigingsgevoel, kieskeurigheid ten opzichte van eten, langzamer eettempo en emotioneel ondereten).

Lees hier het volledige artikel.