Grotere rol voor huisarts in uitsluiten trombose

Om meer aandacht voor het herkennen en behandelen van trombose te krijgen, werd gisteren,13 oktober, voor de derde maal Wereld Trombose dag gehouden. Begin september is een onderzoek gestart naar een bloedtest waarmee huisartsen in hun praktijk trombose kunnen uitsluiten.

Een dikke, pijnlijke kuit, arm of been kan wijzen op een trombose, maar kan ook passen bij een spierscheurtje of een kneuzing. Tekenen voor een longembolie zijn plotselinge kortademigheid met meestal pijn bij het ademen. Bij een flinke verkoudheid of toename van een longaandoening ontstaan echter vergelijkbare klachten. Trombose lijkt wat klachten betreft vaak op een eenvoudige aandoening, maar kan helaas ook verraderlijk een fatale afloop hebben. De angst die veel mensen hebben voor trombose is dan ook op zijn plaats.
Trombose komt vaak voor na een gipsbehandeling bij een beenbreuk, na een knie- of heupoperatie, of bijvoorbeeld bij kanker. Jaarlijks krijgen zo’n 10.000 Nederlanders een longembolie en zo’n 15.000 Nederlanders een trombosebeen.
Wereld Trombose dag
Om meer aandacht voor het herkennen en behandelen van trombose te krijgen, werd voor de derde maal Wereld Trombose dag gehouden. In veel ziekenhuizen wordt dan trombose onder de aandacht gebracht. De Trombosestichting Nederland heeft voor deze Internationale dag een video ontwikkeld waarin helder wordt uitgelegd welke symptomen kunnen wijzen op trombose. Iedereen kan deze video gratis downloaden en doorsturen: www.trombosestichting.nl.
Lees hier het volledige artikel.