Hatsjoe! Zo herken je een verkoudheid

Nu Covid-19 al sinds afgelopen maart alle aandacht opeist, zou je bijna vergeten dat er ook nog zoiets is als een ouderwetse verkoudheid. Gezondheidsplein zet de oorzaken, symptomen en gevolgen van verkoudheid voor je op een rijtje.

Wat is eigenlijk een verkoudheid?
Een verkoudheid is een ontsteking van het slijmvlies in je bovenste luchtwegen. Het gaat hierbij om de neus, keel en bijholtes (de verbindende holtes tussen je neus, keel en oren). Deze ontsteking of irritatie zorgt ervoor dat de slijmvliezen opzwellen en meer slijm (snot) aanmaken. Een verkoudheid is zeer besmettelijk. Met de waterdruppeltjes die ontstaan bij hoesten en niezen verspreid je de ziekteverwekker gemakkelijk naar anderen. Wat we inmiddels allemaal wel weten door het coronavirus, geldt hier ook: hoest en nies dus altijd in je elleboog en was regelmatig je handen. Vooral na het aanraken van je gezicht.

Oorzaken van verkoudheid: verkoudheidsvirus
Verkoudheid wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door het zogenoemde rhinovirus (‘virus van de neus’). Je loopt een verkoudheidsvirus gemakkelijker op als je een verminderde weerstand hebt. Bij kleine kinderen is de weerstand nog in ontwikkeling, waardoor ze vaker verkouden worden dan volwassenen. Ook ouderen en zieke mensen hebben meer kans om verkouden te worden.

Lees hier het volledige artikel.