Helft patiënten krijgt ander behandeladvies bij dokter die meekijkt 

De helft van de patiënten die een andere dokter vragen naar hun ziektebeeld te kijken (een second opinion) krijgt van die dokter een ander behandeladvies dan de eigen dokter gaf. Maar lang niet alle patiënten durven een tweede mening te vragen. Een op de vijf die een second opinion wil, durft dat niet tegen de eigen arts te zeggen. Mensen die het wel met de dokter bespreken,  geven in een kwart van de gevallen aan dat ze na dat gesprek geen behoefte meer hadden aan een tweede mening.

Dat blijkt uit onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland onder ruim 2300 mensen die in 2015 of 2016 een second opinion vroegen of hadden willen vragen.

Directeur Dianda Veldman van de Patiëntenfederatie zegt dat het onderzoek aantoont dat patiënten bij twijfel aan de dokter of aan de behandeling altijd moeten vragen om een tweede dokter te laten meekijken. “Het zegt wel iets als in de helft van de gevallen een ander advies wordt gegeven.”

Goed gesprek
Tegelijk toont het onderzoek aan dat een goed gesprek tussen dokter en patiënt ook verhelderend kan werken. Dianda Veldman: “Maar je vraagt je wel af waarom daarvoor een tweede gesprek met de eigen arts nodig is. Dokters  moeten altijd alle behandelopties met de patiënt bespreken. En niet pas nadat de patiënt zegt dat hij een tweede dokter wil laten meekijken.”

Lees hier het volledige artikel.