Hepatitis C is nu te genezen, maar herkennen ziekte blijft lastig

Een nieuwe behandeling die chronische hepatitis C in meer dan 90 procent van de gevallen geneest, is eind 2014 op de markt gekomen. Dat is goed nieuws, maar dan moet de patiënt wel weten dát hij ziek is. En dat wordt niet altijd op tijd gesignaleerd.

Hepatitis is een virus dat een ontsteking van de lever kan veroorzaken. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) schat dat 30.000 Nederlanders de zwaarste variant heeft, hepatitis C. 80 procent hiervan, zo’n 24.000 mensen, heeft de chronische vorm. Deze geneest niet vanzelf en heeft een zware behandeling nodig.

Jarenlang bestond de behandeling uit peginterferon en ribavirine, twee medicijnen die erg nare bijwerkingen hadden, zoals depressie en zware hoofdpijn. De kuur duurde een jaar, en de kans op genezing lag ergens tussen de 40 en 70 procent, afhankelijk van de fase waarin de patiënt zich bevond.

De verschillende vormen van hepatitis:

  • Hepatitis A geneest vanzelf na 6 tot 8 weken. Dit virus wordt overgedragen door besmet voedsel en drinkwater.
  • Hepatitis B geeft meer klachten dan A. Deze vorm kan vanzelf overgaan, maar ook chronisch worden en is via bloed of seksueel contact overdraagbaar.
  • Hepatitis C geeft weer ergere klachten dan B. Deze variant is in 80 procent van de gevallen chronisch en wordt overgedragen via bloedcontact.

Lees hier het volledige artikel.