Het mysterie van de Afrikaanse voet

In Afrika komen voetklachten zelden voor, terwijl in Nederland ruim twintig procent van de mensen daar last van heeft. Hoe kan dat? Voor dit onderzoek zijn de voeten van 77 mensen in Malawi en 77 mensen in Nederland gemeten.

Wat blijkt: de boog van de Afrikaanse voet is lager en er is meer steun op de middenvoet vergeleken met de Nederlandse voet. Verder wikkelen Nederlanders tijdens het lopen de voet relatief lang af over de hiel en de voorvoet.

Dat zorgt voor relatief veel druk onder die plekken en juist onder de voorvoet ervaren veel mensen in Nederland klachten. De druk onder de Malawiaanse voet daarentegen wordt veel eleganter verdeeld, omdat de middenvoet een grotere rol speelt bij de afwikkeling.

Of de verschillen in vorm en afwikkeling ervoor zorgen dat er in Malawi minder voetklachten zijn, mogen we op basis van dit onderzoek niet concluderen.

Het is echter wel opvallend dat de drukverdeling onder de onderzochte Malawiaanse voeten vergelijkbaar is met de drukverdeling als mensen steunzolen gaan dragen.

Het hebben van “platvoeten”lijkt dus zo slecht nog niet.

Onderzoeker: Niki Stolwijk
Bron: Magazine St.Maartenskliniek