De twaalf medische afleveringen van KiesBeter nu te zien

Het tv-programma kiesBeter was een medisch consumentenprogramma van twaalf afleveringen dat is uitgezonden van maart tot mei 2007. U kunt de afleveringen hier bekijken.

Centraal in het programma staat het maken van keuzes in de zorg. Patiënten vertellen over hun ervaringen en deskundigen geven tips om bewuster om te gaan met keuzemogelijkheden.
De afleveringen

1. Huisartsenzorg

Deze uitzending gaat over de huisartsenzorg in Nederland. Hoe is dat geregeld. Als u op zoek bent naar een huisarts, hoe pakt u dat het beste aan. Wat kunt u doen als u uw huisarts niet meer vertrouwt.
2. Prenataal onderzoek
Welke mogelijkheden van onderzoek bestaan er tijdens de zwangerschap. We volgen drie stellen. Een stel overweegt prenatale screening. Een ander stel heeft prenataal onderzoek laten doen. Het derde stel heeft er bewust voor gekozen geen prenataal onderzoek te laten doen.
3. Diabetes
De aflevering gaat over diabetes mellitus, ook wel suikerziekte genoemd. Wat is diabetes is en wanneer loopt iemand kans het te krijgen. Daarnaast gaat het over mogelijke behandelingen en hoe complicaties voorkómen kunnen worden. We volgen twee personen. Sam is 58 jaar en heeft al zo’n 30 jaar diabetes type II. Rianne heeft diabetes sinds ze zwanger was van haar eerste kindje.
4. Borstkanker
Borstkanker is de meest voorkomende kankersoort in Nederland. We volgen twee vrouwen die borstkanker hebben. Verder gaat het over bevolkingsonderzoek, zelfonderzoek, welke behandelingen er zijn en de keuzes die je als patiënt allemaal hebt bij het kiezen van een ziekenhuis.
5. Leven met een gehandicapt kind
Deze aflevering gaat over ouders met een gehandicapt kind en hun gezinsleven. In Nederland heeft ruim 10% van de kinderen en jongeren een handicap. Aan bod komt welke keuzes er zijn op het gebied van zorg, wonen, dagbesteding en financiering. We volgen 3 stellen.
  6. Angststoornissen en depressie
In deze aflevering van kiesBeter ziet u wat angststoornissen en depressie inhouden, en welke behandel-methodes en keuzes er zijn voor de patiënt. In Nederland kampen ruim anderhalf miljoen mensen met een angststoornis en 750.000 mensen met een depressie. We volgen mensen met een depressie en een angststoornis.
7. Hart- en vaatziekten
In deze aflevering ziet u welke hart- en vaatziekten er zijn en hoe ze eventueel voorkomen kunnen worden. Hart-en vaatziekten staan op nummer 1 in de top 10 van volksziekten. We volgen twee mannen met hart- en vaatziekten.

8. Kunstheup en kunstknie
Jaarlijks krijgen zo’n 20.000 mensen een kunstheup of kunstknie. Deze patiënten hebben chronische gewrichtsklachten door slijtage van het gewricht ofwel artrose. Veel ziekenhuizen in Nederland kunnen deze operaties uitvoeren. Maar waar moet u op letten bij de keuze voor een ziekenhuis en een orthopeed?
9. Prostaatkanker
Prostaatkanker is een veel voor-komende kankersoort. Per jaar wordt bij 8000 mannen, vooral ouderen boven de 65 jaar, de ziekte ontdekt. Afhankelijk van het stadium waarin de kanker zich bevindt zijn er verschillende behandelmethoden. In deze aflevering volgen we drie mannen die prostaatkanker hebben.

10. Wonen met zorg
In deze aflevering behandelen we minder bekende vormen van wonen met zorg. Niet iedereen kan volledig zelfstandig wonen. Er zijn mensen die thuiszorg nodig hebben of aangewezen zijn op een verzorgings- of verpleeghuis. Er starten steeds meer initiatieven die zoveel mogelijk proberen aan te sluiten bij de wensen van de bewoner.
11. Te oud voor de kinderarts
Tot 18 jaar zijn chronisch zieke kinderen onder behandeling van een kinderarts. Daarna moeten jongeren de overstap maken van hun kinderarts naar een arts voor volwassenen. We volgen twee jongeren die deze overstap net gemaakt hebben. Sommige ziekenhuizen hebben hiervoor een transitiepoli.
12. Veilig medicijngebruik
In Nederland overlijden 1250 mensen jaarlijks door verkeerd medicijngebruik en nog eens 19.000 mensen belanden er jaarlijks door in het ziekenhuis. Steeds vaker maken patiënten hun kuur niet af, of gebruiken ze verschillende medicijnen door elkaar heen.

Lees meer over het programma Bron: kies beter