Hoe AI artsen helpt bij snellere en betere metingen van brughoektumoren

Bij een brughoektumor hangt wel of niet behandelen voor een groot deel af van of de tumor groeit. De huidige meetmethode voor deze tumorgroei is foutgevoelig en een preciezere methode kost (te) veel mankracht. Daarom hebben experts uit het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) met AI-technologie een zelflerend computerprogramma ontwikkeld dat tumoren op MRI-scans sneller én nauwkeuriger meet.

Het programma is zo gemaakt, dat dit ook op MRI-scans van andere ziekenhuizen gebruikt kan worden.

Monitoren of behandelen
De brughoek is een plek in je hoofd tussen de kleine hersenen, de hersenstam en de inwendige gehoorgang. Erik Hensen, KNO-arts in het LUMC: “Brughoektumoren zijn meestal goedaardige gezwellen, maar een grote en/of groeiende brughoektumor kan uiteindelijk wel voor grote problemen zorgen.

Zo kan het functies van hersenzenuwen aantasten, met name die van het gehoor en evenwicht. In zeldzame gevallen kan ook een aangezichtsverlamming, verwardheid, wazig zicht en hoofdpijn ontstaan. In zo’n geval is het belangrijk om zo snel mogelijk in te grijpen, het liefst nog voor deze problemen ontstaan. Maar in ongeveer 60% van de gevallen groeit de tumor niet. Dan is behandelen, dat risico’s met zich meebrengt, niet direct nodig. De groei van de tumor in de gaten houden, is dan ook een optie. Dat beslissen we samen met de patiënt.”

Lees hier het volledige artikel.