Hoe beïnvloedt de fysieke leefomgeving de gezondheid van mensen?

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) ontvangt 4 miljoen subsidie voor het project ECOTIP. In het project bestuderen onderzoekers de invloed van de fysieke leefomgeving op de gezondheid van mensen. Het doel is kantelpunten vinden: op welk moment is er echt een tekort aan groen, gezond voedselaanbod of schone lucht in een buurt?

“Met dit population health-onderzoek willen we uiteindelijk de gezondheidsverschillen in Nederland verkleinen”, vertelt projectleider prof. dr. Jessica Kiefte-de Jong. “Het zijn de minder welvarende bevolkingsgroepen die vaak meerdere leefstijlgerelateerde aandoeningen krijgen, zoals diabetes, overgewicht en longproblemen. Tegelijkertijd hebben deze bevolkingsgroepen vaker een ongunstige fysieke leefomgeving: een gebrek aan natuur, een ongezond voedselaanbod, luchtvervuiling en geluidsoverlast in hun wijk. Al deze factoren kunnen van invloed zijn op de gezonde leefstijl van mensen. Zo kan het moeilijker zijn om gezonde voedselkeuzes te maken als er meer snackbars in de buurt zijn dan supermarkten.”

Kantelpunt: van gezond naar leefstijlgerelateerde aandoeningen
Het is nog niet duidelijk wanneer je precies moet ingrijpen om de opeenstapeling van leefstijlgerelateerde aandoeningen te voorkomen. “In het ECOTIP-project zoeken we naar kantelpunten”, legt Kiefte-de Jong uit. “Wanneer bereikt een geleidelijke verandering in de leefomgeving een kritisch punt en leidt het tot grote veranderingen in leefstijl en gezondheid?

Lees hier het volledige artikel.