Hoe dodelijk is pancreaskanker?

Elk jaar krijgen zo’n 1.800 Belgen te horen dat ze *pancreaskanker (*Alvleesklierkanker) hebben. De ziekte komt vooral voor bij 60-plussers, ietsje meer bij mannen dan bij vrouwen. De oorzaken zijn nog onduidelijk, al lijkt het er wel op dat roken en overgewicht het risico op de aandoening vergroten. Genetische aanleg zou ook een rol spelen.

Moeilijk vroeg te detecteren
Pancreaskanker is een van de meest dodelijke vormen van kanker, men gaat op een termijn van vijf jaar uit van een overlevingsgraad van ongeveer 12%. Dat komt omdat het een agressieve kanker is waarbij een vroege diagnose bijzonder moeilijk is. In het beginstadium veroorzaakt pancreaskanker namelijk nauwelijks klachten.

De symptomen van de ziekte zijn bovendien niet heel specifiek. Mogelijke symptomen zijn: pijn in het bovenste deel van de buik die uitstraalt naar de rug, geelzucht, gewichtsverlies, vermoeidheid, spijsverteringsproblemen, verminderde eetlust en misselijkheid. Als pancreaskanker uiteindelijk wordt ontdekt, is de ziekte vaak al uitgezaaid naar andere lichaamsdelen of heeft de tumor zich al uitgebreid in het omliggende weefsel, wat de overlevingskansen beperkt.

Lees hier het volledige artikel.