Hoe herken je IPF, een ernstige maar nog onbekende longaandoening?

Stel dat u iemand tegenkomt die hoest en die snel buiten adem is. Denkt u dan al snel, zoals velen aan astma? Zou inderdaad kunnen. Maar er bestaan ook andere ernstige aandoeningen die deze symptomen kunnen veroorzaken. Een voorbeeld daarvan is de longziekte IPF, wat staat voor idiopathische pulmonale fibrose (IPF).

IPF is veel minder bekend dan aandoeningen zoals astma, COPD (een longziekte waarbij longen zijn beschadigd) en longkanker. Maar helaas kan IPF net zo naar en zelfs dodelijk zijn. Dit artikel kijkt naar enkele belangrijke kenmerken van deze nog relatief onbekende aandoening.

Littekenvorming in de longen als oorzaak
IPF staat voor “idiopathische pulmonale fibrose”. Dat is een ingewikkeld klinkende naam en een hele mond vol. Maar bij nader inzien blijkt deze naam eigenlijk heel logisch te zijn. IPF is een aandoening van de longen (vandaar de aanduiding ‘pulmonale’). De oorzaak van IPF is voorlopig nog onbekend en wordt aangeduid met de term ‘idiopathisch’.

Een andere karakteristiek van IPF is de littekenvorming (oftewel ‘fibrose’) van het longweefsel. Door deze fibrose kan zuurstof minder goed vanuit de longen in de bloedbaan terechtkomen. Dit leidt tot symptomen als kortademigheid en hoesten.

IPF komt momenteel voor bij 14 tot 43 op de 100.000 mensen, en wordt meer bij mannen dan bij vrouwen vastgesteld. Dit betekent dat in België enkele duizenden mensen met deze ziekte kampen. Het grote probleem is dat de diagnose voor deze ziekte vaak pas laat kan worden gesteld. Goed symptomen herkennen en bij twijfel een dokter raadplegen, is daarom van groot belang.

Lees hier het volledige artikel.