Hoe kan je schurft (scabiës) herkennen en behandelen?

Schurft of scabiës is een huidaandoening die wordt veroorzaakt door de mijt Sarcoptus scabei, een klein (spinachtig) insect dat gangetjes graaft in de huid en jeuk kan veroorzaken over het hele lichaam.

Dat gebeurt door de vrouwtjes van deze parasiet. Ze graven deze gangetjes door de opperhuid met een uitscheiding op te lossen. Daarna eten ze deze “opgeloste” huid op en laten uitwerpselen achter. In die gangetjes laten ze ook hun eitjes na, waar na 2 tot 4 dagen larven uitkomen. Deze larven evolueren tot nymfen, die op hun beurt na enkele vervellingen tot volwassen mijten uitgroeien. De uitwerpselen, de gangetjes en de mijt zelf, veroorzaken een allergische reactie, wat de jeuk verklaart.

Wat zijn de symptomen?
Voornaamste symptoom is jeuk over gans het lichaam, vooral ’s avonds en ’s nachts, wanneer de mijt actief is. Ook kleine blaasjes komen soms voor op enkele plaatsen waar de mijt zich bij voorkeur ophoudt: tussen de vingers, de polsen, voetrand, enkel en wreef, maar ook oksel, navel, de binnenkant van de dijen, de penis en rond de tepels.

Lees hier het volledige artikel.