In Nederland sterven elk jaar ruim 10.000 mensen aan longkanker. De cijfers kunnen omlaag als mensen met een hoger risico, regelmatig een CT-scan krijgen. Maar stel dat er een bevolkingsonderzoek naar longkanker komt. Hoe kunnen radiologen dan ooit al die extra scans beoordelen?
Hierover gaat de eerste uitzending van de vernieuwde Medische Publieksacademie op 28 maart.
Longkanker is een van de meest dodelijke vormen van kanker. Dit komt doordat de ziekte vaak pas laat wordt ontdekt. Uit een groot landelijk onderzoek, de NELSON-studie, blijkt dat de kans om te sterven lager is als longkanker eerder wordt opgespoord. Dit kan door mensen met een hoger risico, zoals rokers, regelmatig een CT-scan te geven.
In de uitzending van de Medische Publieksacademie laat radioloog Rozemarijn Vliegenthart zien hoeveel tijd het kost om CT-scans secuur te bekijken en beoordelen. Als er een landelijk bevolkingsonderzoek naar longkanker komt, moeten radiologen duizenden extra scans gaan bekijken. Een onmogelijk opgave. Maar ….. gelukkig kunnen computers helpen, want die kun je trainen in het opsporen van ziektes op radiologische beelden. Peter van Ooijen van het Machine Learning Lab van het UMCG, legt in de studio uit hoe dat gaat.
Lees hier het volledige artikel en voor de link naar de uitzending.