Hoe komt het dat we soms praten in onze slaap?

Onverstaanbaar gebrabbel, geschreeuw of onsamenhangende monologen: veel mensen praten weleens in hun slaap. Hoe komt dat en is het ook ergens goed voor? Twee slaapexperts over somniloquy, oftewel praten in je slaap.

’Ieeeehh!!” Mijn vriend schrok onlangs wakker toen ik midden in de nacht begon te schreeuwen. Hij dacht dat ik een nachtmerrie had en probeerde me gerust te stellen. Maar voor zover ik weet, was er van een enge droom geen sprake. In no time was ik weer vertrokken.

Het was zeker niet de eerste keer dat ik midden in de nacht begon te roepen, als ik mijn partner moet geloven. Of ik mompel wat vaags. En met mij vele anderen.

Hoeveel mensen weleens in hun slaap praten, is niet helemaal duidelijk. Volgens Marike Lancel, somnoloog en bijzonder hoogleraar slaap- en psychopathologie aan de Rijksuniversiteit Groningen, komt dat niet alleen doordat er relatief weinig onderzoek naar dit fenomeen is gedaan, maar simpelweg ook omdat je je er niet bewust van bent als je het doet.

„Een ander moet je dat vertellen of je moet er zelf wakker van worden”, verduidelijkt Lancel. „Maar als je mensen vraagt of zij weleens slaappraten, dan zullen de meesten dat beamen.”

Lees hier het volledige artikel.