Hoe nieuwjaarsvoornemens niet louter dure woorden blijven

Nieuwjaar is voor velen het scharniermoment om dingen anders aan te pakken. We nemen ons voor om meer te sporten, minder te sneukelen, vrienden en familie wat vaker bezoeken, minder kwaad te worden op onze kinderen, minder te e-mailen, geduldiger te zijn of te stoppen met roken.

Maar in vele gevallen belanden deze mooie intenties tegen het eind van de maand januari in de prullenmand.

Zeggen dat we de dingen gaan veranderen is één ding, maar mooie woorden blijvend in daden omzetten is een ander paar mouwen. Er heerst dan ook een kloof tussen woord en daad, tussen wat we zeggen te zullen doen en effectief ook doen. Maar het positieve nieuws is dat motivatiepsychologisch onderzoek aantoont dat een aantal factoren ertoe bijdragen dat deze kloof gedicht wordt. Dat zegt Maarten Vansteenkiste, Professor in de Psychologie aan de Universiteit Gent.

Sleutelfactor 1: Succeservaringen werken motiverend
Zo is het belangrijk dat we niet te ambitieus zijn. Als we én meer willen gaan joggen én meer fruit willen eten én willen stoppen met roken, dan is de kans groot dat we al snel één van deze voornemens moeten opgeven. Opgeven brengt een gevoel van mislukking met zich mee, waardoor de kans om in de toekomst een nieuwe poging te ondernemen slinkt. We hebben het gevoel het toch niet te kunnen en zijn dus niet langer gemotiveerd. Maar zelfs als we ons beperken tot één gedrag, doen we niet noodzakelijk een succeservaring op

Lees hier het volledige artikel.