Hoe ontstaat een delier?

Een delier is een soort van acute verwardheid die enkele dagen tot weken aan kan houden. Bij ouderen komt een delier veel vaker voor dan bij jongere mensen, vooral als ze in een ziekenhuis of verpleeghuis zijn opgenomen. Bij hen kan het delier vaak ook langer aanhouden dan bij jongeren.

Delier
Een delier is een soort van acute verwardheid die enkele dagen tot weken aan kan houden. Bij ouderen komt een delier veel vaker voor dan bij jongere mensen, vooral als ze in een ziekenhuis of verpleeghuis zijn opgenomen. Bij hen kan het delier vaak ook langer aanhouden dan bij jongeren. Maar ook jongeren kunnen worden getroffen door een delier als ze bijvoorbeeld ernstig ziek zijn, maar ook vaak als ze stoppen met verdovende middelen als drugs of alcohol.

Iemand met een delier kan opgewonden en onrustig zijn, maar ook juist het tegenovergesteld en dan stil en teruggetrokken zijn. Een delier kan ontstaan door een ziekte, een operatie, een ongeval of medicijnen. De oorzaak van een delier kan vaak behandeld worden met medicijnen tegen de ziekte of aandoening, maar ook met medicijnen tegen de angst of de onrust die vaak annex zijn aan het delier. Verder is het fijn voor iemand met een delier dat de omgeving zo rustig mogelijk is. En dat er vertrouwde gezichten zijn die kunnen geruststellen. In ziekenhuizen en verpleeghuizen is dat echter niet altijd heel gemakkelijk.

Lees hier het volledige artikel.