Hoe staat het nu met de kraakbeenpleister?

Zeer regelmatig ontvangt Bewegen zonder Pijn mailtjes en telefoontjes over de kraakbeenpleister. Is deze al beschikbaar is de meest prangende vraag. Reden om eens uitgebreid te informeren naar de stand van zaken. Wanneer komt deze veelbelovende behandeling bij artrose beschikbaar?

In 2016 publiceerde Bewegen zonder Pijn het bericht over een kraakbeenherstellende gewrichtsgel die wordt ontwikkeld door de Universiteit van Twente. Binnen vijf jaar zou deze ‘kraakbeenpleister’ ingezet kunnen worden voor de behandeling van artrose. Hoewel het nu 2021 is, lijkt het volkomen stil geworden rond deze baanbrekende uitvinding. Hoog tijd om eens contact op te nemen met ontwikkelaar professor Marcel Karperien voor een update over de huidige stand van zaken.

Vloeibare componenten
Karperien is directeur van Hy2Care. Dit bedrijf is voortgekomen uit de Universiteit van Twente. Het richt zich – met miljoenensteun – op de verdere ontwikkeling van deze injecteerbare gel om schade aan kraakbeen op te vullen. Dit wordt tijdens een kijkoperatie in het beschadigde deel van het gewricht gespoten.
“De gel bestaat uit twee vloeibare componenten die tijdens de injectie worden gemengd. Dit zorgt voor een chemische reactie, waardoor de gel vast wordt en zich aan het kraakbeenoppervlak hecht. Zo wordt de schade herstelt,” legt Karperien uit. “Momenteel richt het onderzoek zich op de kniegewrichten. Maar uiteindelijk kan deze technologie ook in andere gewrichten worden toegepast. Denk daarbij aan enkels, heupen en schouders.”

Lees hier het volledige artikel.