Hoe vrouwen in de wetenschap over het hoofd werden gezien

In de geschiedenisboeken kom je ze vrijwel niet tegen: vrouwen die binnen de natuurwetenschappen belangrijke ontdekkingen deden. Onterecht. Want ze waren er wel, ondanks dat ze werden tegengewerkt en over het hoofd werden gezien.

Margriet van der Heijden schreef met Ongekend een uitstekend boek vol biografische schetsen.

‘Nobelprijs voor Britse huisvrouw’. Dat was in 1964 de kop van de Engelse krant Daily Mail toen Dorothy Crowfoot Hodgkin de Nobelprijs won. Het is een opmerkelijke typering voor een wetenschapper met een indrukwekkende staat van dienst. Crowfoot Hodgkin had toen al een grote bijdrage aan de wetenschap geleverd. Ze publiceerde als eerste de structuur van penicilline, vitamine B12 en steroïde. Niet de eerste de beste dus. Maar ondanks deze knappe prestaties en haar functie als hoogleraar aan de universiteit van Oxford werd ze toch nog vooral als ‘huisvrouw’ getypeerd.

Tijdens het lezen van het boek Ongekend van Margriet van der Heijden verbaast het je als lezer haast niet meer. Het boek beschrijft de levens van vrouwen die belangrijke bijdragen leverden binnen de natuurwetenschappen. De prestaties zijn indrukwekkend. Toch werden ze vaak tegengewerkt of niet serieus genomen.

Lees hier het volledige artikel.