Hoe werkt het immunologisch geheugen?

Over afweercellen in bloed is tegenwoordig veel bekend. Maar dat geldt niet voor afweercellen die in weefsels zitten, zoals het beenmerg, de darmen of de huid.

UMC Utrecht-onderzoeker José Borghans wil weten hoe ons immunologisch geheugen in de weefsels behouden blijft. In februari kreeg zij hiervoor een Vici-beurs van 1,5 miljoen euro toegekend.

T-cellen zijn witte bloedcellen die een belangrijke rol spelen in het afweersysteem. Ze zitten in het bloed maar vanuit het bloed komen ze ook in weefsels en lymfeklieren. De behandeling van bijvoorbeeld ontstekingsziektes in de darm richt zich onder andere op de T-cellen. Ze spelen ook een belangrijke rol bij vaccinaties en bij immunotherapie bij kanker. Juist daarom proberen onderzoekers als José Borghans het leven van T-cellen in kaart te brengen. Die cellen zorgen voor ons immunologisch geheugen.

“In bloed kunnen we T-cellen goed onderzoeken, maar daar bevindt zich slechts twee procent van deze cellen. De andere 98 procent zit in de lymfeklieren, de milt, het beenmerg, de darmen, de huid en andere weefsels”, zegt José. “Je kunt totaal misleid worden als je alleen naar cellen in het bloed kijkt, op één plek en op één moment. Hoe kun je een goede behandeling vinden voor een darmziekte, als je niet weet of de T-cellen in de darm zich hetzelfde gedragen als in het bloed?”

Lees hier het volledige artikel.